Hoe je machtsstrijd met je hoogbegaafde kind voorkomt.

Doel: je kind het gevoel geven dat hij invloed heeft i.p.v. directief te zeggen wat hij moet doen. Een keuze bieden nodigt verantwoordelijk gedrag uit in plaats van machtsstrijd.

 

Werkwijze.

  1. Bied je kind de keuze uit 2 voor jou acceptabele opties
  2. Blijf als je kind weigert vriendelijk en ferm bij je punt door je keuze te herhalen
  3. “Jij mag kiezen”
  4. Als je kind één van tweeën gedaan heeft: “Dank je”keuzes maken

 

Voorbeelden.

Ouder: “Wat wil je eerst opruimen je auto’s of je lego?”
Kind: “Ik ga niet opruimen!!!”
Ouder: “dat is de keuze niet, de auto’s of de lego, jij mag kiezen”.
Erbij blijven met vriendelijk houding. Niet gaan zeuren of dreigen. Non-verbaal uitstralen dat je net zo lang wacht tot hij het heeft gedaan. Zo nodig de keuze herhalen.
Nadat het kind heeft opgeruimd: Ouder “Dank je”

“Wil je mijn rechter of mijn linker hand vasthouden bij het oversteken”.

“In de zitkamer mag je rustig spelen, buiten mag je rennen.  Wat kies jij?”

 

Tips.

Gebruik deze tool alleen als je 2 acceptabele, geschikte opties kunt bieden.
De keuze: “wel” of  “niet” tanden poetsen is geen geschikte keuze, maar komt meestal voort uit machteloosheid. Acceptabel wil zeggen dat je met de keuze kunt leven als deze gekozen wordt.

Als je niet wilt dat gebruikte kleren rondslingeren kun je bijvoorbeeld de keuze bieden: “Wil je je kleren in de wasmand gooien of morgen weer aan trekken? “  Als je niet wilt dat kinderen in gedragen kleren lopen is dit geen geschikte keuze

 

Valkuilen.

Te veel ruimte bieden om het niet te doen door zelf met iets anders bezig te gaan. Bij de meeste kinderen werkt het beter als je fysiek aanwezig blijft en gericht te blijven op de keuze. Ga niet in op de boosheid, ga niet uitleggen, argumenteren enz.  Blijf vriendelijk en respectvol tot je kind aan de slag gaat.

De hoop het kind te kunnen overtuigen zodat hij zelf gemotiveerd is om te doen wat jij wilt. In de praktijk zal dat vaak niet lukken en raak jij alleen maar ontmoedigd of gefrustreerd. Het is effectiever om de boosheid, frustratie of onwil van je kind te accepteren voor wat het is en toch gewoon bij je punt te blijven. Zie het als een  waardevolle levensles voor je kind om soms ook dingen te leren doen die hij niet wil.

 

Hoe gebruik jij de tool “keuze geven”? Inspireer andere lezers door jouw manier te noteren in het commentaarveld hieronder.


Geplaatst

in

door

Reacties

2 reacties op “Hoe je machtsstrijd met je hoogbegaafde kind voorkomt.”

  1. Monique avatar
    Monique

    Ik heb al langere tijd ervaring met deze methode en hij werkt goed bij mijn zoon. Ik heb ervaren dat hij een moment de tijd nodig heeft tussen het aanhoren van de keuzen en het gaan uitvoeren van één daarvan. Dat moment heeft hij nodig om te sputteren – waar ik inderdaad minimaal op reageer – waarna een pauze volgt waarin het lijkt alsof hij niets gaat doen. Als ik hem die rust geef (en niet ga doordrammen o.i.d.) gaat hij daarop rustig één van de twee keuzes uitvoeren.

    1. admin avatar
      admin

      Dank je Monique voor je reactie. Mooi om te zien hoe je je zoon zijn ruimte gunt, met positief effect.