Doel: verbinding, een goed gevoel.
Achtergrond.
De kerstvakantie kan een heerlijke periode zijn van genieten en verbondenheid.
Toch kan er ook zoveel op ons afkomen dat we ons laten meeslepen door de koopgekte om ons heen, we van het ene diner naar het andere draven en we de lat zo hoog leggen om de meest fantastische gerechten te fabriceren dat we uitgeteld zijn als we eindelijk aan tafel zitten.
Op deze manier kunnen hooggespannen verwachtingen gemakkelijk omslaan in teleurstelling, gekibbel, frustratie en ontevredenheid.
Toch kunnen supercadeaus of exquise gerechten nooit opwegen tegen het allerbelangrijkste ingrediënt voor een geslaagde kerstvakantie, namelijk jouw emotionele beschikbaarheid en aandacht. Hieronder volgen een paar tips om te bouwen aan een relaxte, gezellige kerstvakantie.
Werkwijze.
Let op je energie.
Zet jou energie en je emotionele beschikbaarheid voor je gezin, op nummer 1 en zeg ‘nee’ tegen alles wat als een verplichting voelt.
Bedenk of je iets doet omdat het ‘moet’ of omdat jij en je gezin er blij van worden.
- Moet het werkelijk zelfgemaakte tiramisu zijn of volstaat een kant en klare versie ook?
Begrijp me niet verkeerd: als je tijd hebt en je plezier beleeft aan het zelf maken, ga dan vooral je gang. Maar wring je niet in allerlei bochten om aan verwachtingen te voldoen als dat betekent dat je gestrest raakt of het te druk hebt om aandacht te hebben voor je gezin. Dit komt namelijk als een boemerang terug, want jouw humeur is van grote invloed op het humeur van je kinderen en voor je het weet zit iedereen op elkaar te vitten. - Stel prioriteiten. Moet je werkelijk naar alle festiviteiten toe? Ook hier geldt: ga je omdat het moet of omdat je ervan geniet? En hoe is dat voor je kind(eren)?
Doe wat goed is voor jou en je gezin i.p.v. iedereen tevreden te willen stellen.
Bouw aan een goede sfeer.
- Creëer mogelijkheden om te ervaren hoe fijn het voelt om iets voor een ander te doen. Het geeft een goed gevoel en draagt bij aan emotionele gezondheid zolang het vanuit je eigen vrije wil is en niet omdat het moet of omdat je dan in een goed blaadje komt. Dwing je kind dus niet om tegen heug en meug iets voor een ander te doen, maar creëer mogelijkheden.
Bijvoorbeeld:- Maak een doos voor weggeef spullen.
Welke spullen (speelgoed, kleding, etc.) worden niet meer gebruikt en kun je (na een opknap- of schoonmaakbeurt) een ander blij mee maken? Dwing je kinderen niet om ergens afstand van te doen als ze er zelf nog niet aan toe zijn om het weg te geven. Laat je kinderen kiezen welke spullen ze in de doos stoppen. Knap ze samen op en breng ze samen met je kinderen naar bijvoorbeeld de voedselbank of naar iemand die er blij mee is. - Doe samen vrijwilligerswerk. Speel spelletjes met eenzame bejaarden in het bejaardenhuis, help pakketten inpakken bij de voedselbank of draag op een andere manier bij.
- Maak een doos voor weggeef spullen.
- Praktiseer actief ‘dankbaarheid’
Uit onderzoek komt duidelijk naar voren dat het niet zo is dat blijdschap tot dankbaarheid leidt, maar dat het andersom werkt. Mensen die actief ‘dankbaarheid’ praktiseren voelen meer blijdschap. Sta stil bij de dingen waar jullie je dankbaar voor voelen? Waar worden jullie blij van? Hoe kan je dat de betreffende persoon laten weten?- Eén manier om dit te doen is uitgewerkt in onze 101 ideeën voor gezinsactiviteiten.
- Of bak bijvoorbeeld samen koekjes en breng ze naar de brandweer/politie om ze te bedanken voor hun inzet tijdens nieuwjaarsnacht.
- Of ………
Zorg voor voldoende input en duidelijkheid.
- Inventariseer de wensen en behoeften van ieder gezinslid (vergeet jezelf niet) en bekijk hoe iedereen aan zijn trekken kan komen.
- Zorg voor een goede balans tussen activiteit en lummelen.
Schat vooraf in hoe lang het duurt voordat ‘tijd voor lummelen’ overgaat in ‘apathisch hangen’ en vervelen?
Hoeveel tijd is nodig om bij te komen van een activiteit voordat je aan iets anders begint?
Voor mij werkt het bijvoorbeeld niet om twee dagen achter elkaar een kerstdiner te hebben. De eerste vind ik leuk, de tweede verschrikkelijk, ook als die tweede met de aller leukste mensen is die ik ken. Als er een paar dagen tussen zit geniet ik er wel van. - Maak een overzicht van alle activiteiten zodat iedereen weet waar hij aan toe is.
- Bespreek proactief hoe een gezamenlijke activiteit voor iedereen acceptabel is.
Heb je Nieuwjaarsavond afgesproken met een gezin met alleen maar meiden en heeft je zoon geen zin in meidendingen? Hoe kan hij toch een leuke avond hebben? Zou hij als quizmaster wel een leuke avond hebben? Ik roep maar wat. Als je vooraf bewust behoeften peilt zijn er vaak mogelijkheden genoeg om in ieders behoeften te voorzien en hoef je niet steeds brandjes te blussen.
Tips en valkuilen.
Bovenstaande aanpak past goed bij mij en mijn gezin en ook binnen mijn praktijk zie ik dat gezinnen er baat bij hebben. Toch is ieder mens verschillend. Houd jij van spontane acties en flexibiliteit? Dan zal deze aanpak je waarschijnlijk benauwen. Sluit vooral aan bij hoe jij en je gezinsleden in elkaar zitten en zoek naar wat voor jullie goed werkt.
Met emotionele beschikbaarheid bedoel ik niet dat je al je eigen activiteiten moet wegstrepen om al je tijd aan je kinderen te kunnen besteden. Met emotionele beschikbaarheid bedoel ik dat je je kunt openstellen voor echt contact, te genieten van je kinderen. Als ik alleen maar leuke activiteiten met mijn kinderen doe zonder ook iets te doen waardoor ik me nuttig voel, ben ik mopperig, zelfs als ik de activiteiten op zich leuk vind. Ik ben dan fysiek aanwezig maar niet emotioneel beschikbaar.
Weet jij leuke activiteiten om iets voor een ander te betekenen? Inspireer ons door je ervaringen in onderstaand opmerkingenveld te delen.
Reacties
3 reacties op “Tips om te bouwen aan een ontspannen kerstvakantie”
Hallo Marieke,
Je mail komt als geroepen! Ik heb de blog nog niet gelezen maar ik zat er al over te piekeren. Alvast bedankt!
Gr. Fariël
mooi zo. Ik was bang dat het voor veel mensen al wat te laat was om er nog iets mee te kunnen doen, dus goed te horen dat jij er nog wel wat aan kan hebben. Fijne kerst. Groeten, Marieke
Hier kan je toch iedere dag van je leven nog iets mee 🙂
Dank je wel hoor! GRroetjes Cristel