COMBI Buromare

Wat je MOET weten bij het opvoeden van hoogbegaafde kinderen

Ben jij de ouder van een hoogbegaafd kind?
Vraag jij je wel eens af wat je kind nodig heeft om weer lekker in zijn vel te zitten?
Merk je wel eens dat ‘straffen en belonen’ totaal niet aanslaat en zoek je andere manieren om je kind op te voeden?
Vraag jij je ook af hoe je het beste met de intensiteit en de heftige emoties van je kind om kunt gaan?

JE BENT NIET DE ENIGE

Wat bijna niemand weet is dat het opvoeden van hoogbegaafde kinderen vaak net een andere aanpak vergt dan we gewend zijn.

Op deze website kun je lezen wat je kunt doen om een hoogbegaafd kind goed te begeleiden.

Twijfel je of je kind hoogbegaafd is of over je aanpak? Vraag een gratis skype-consult aan.

Wie is Marieke van der Zee

Buro Mare is opgericht door Marieke van der Zee.
Ik ben psycholoog en werkte als manager en projectmedewerker in de kinderopvang. In 2002 richtte ik Buro Mare op, een bureau voor trainingen in opvoedingsvaardigheden. Door mijn werk als oudertrainer en door studies, zoals de ‘parent effectiveness training’ en de ECHA-opleiding (European Council for High Ability) tot ‘specialist hoogbegaafdheid’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen, heb ik veel kennis en ervaring met opvoedingsvaardigheden bij hoogbegaafde kinderen.
Ook door mijn ervaring met mijn eigen hoogbegaafde kinderen kan ik me goed verplaatsen in de belevingswereld van ouder en kind en de zoektocht naar de juiste aanpak.

Ik werk ervaringsgericht. Ik behandel alleen theorie om de principes goed te kunnen begrijpen, en richt me vooral op ervaren en oefenen. Want: je kunt iets nog zo goed weten, veranderen lukt pas als je het ook op een dieper niveau voelt.

Referenties

“De wisselwerking tussen het gedrag van de opvoeder en het kind is buitengewoon interessant.
Vanuit een duidelijk en zeer toegankelijk referentiekader helpt Marieke je om meer grip te krijgen op je eigen mogelijkheden en om verder te komen dan je al was.

Ze is het type begeleider met wie je vrij eenvoudig op een dieper niveau zit, zonder het gevoel dat er “moeilijk” gedaan wordt.”

Jan van Os – Stedelijk Gymnasium Schiedam

“Wij hebben erg veel gehad aan de cursus en hebben nu concrete handvatten om op een goede manier met de explosieve buien van onze HB kinderen om te gaan.

Hierdoor ervaren we veel minder vaak stress en daardoor komt iedereen beter tot zijn recht.

Wat ons betreft dus een dikke 10 voor Buro Mare.”

Pauline Coret uit Den Haag

“Dat Marieke voor het eerst met mij meeging naar het zoveelste gesprek op school, voelde als onze ‘laatste strohalm’. Maar het was een eerste stap naar een nieuw begin!”

Jennifer Hanenberg

“Ik wil je laten weten dat ik na ons facetime gesprek, met jouw tips, al heel veel geholpen ben en rust heb gevonden in datgene wat ik zo moeilijk vond.

Achteraf gezien is het allemaal zo logisch; actief luisteren en iemand ook gewoon zijn gevoelens laten hebben. Achteraf gezien was ik waarschijnlijk bang voor die ‘normale’gevoelens en herkende ik ze ook niet als normaal.
Meteen dezelfde dag kon ik met jouw tips verder.
Ik voel een enorme opluchting sindsdien, want we hebben geen één drama meer gehad.
Waarom? Omdat ik zijn gevoelens gewoon laat begaan, bevestig wat ik zie (ik zie dat je teleurgesteld bent) waarna het inderdaad snel verdween….en de boel gewoon weer over gaat naar de orde van de dag. Ongelooflijk. Dat stond niet in de handleiding 🙂 “

M.S. uit Purmerend.

“Marieke heeft voor het Leonardo-onderwijs van Stichting BOOR een ouderavond verzorgd over het opvoeden van hoogbegaafde kinderen.
Haar verhaal was helder en duidelijk.
Veel ouders hebben gedurende deze avond zich herkend in hetgeen Marieke schetste.

Haar aanbevelingen voor lastige opvoedsituaties hebben menig ouder de maanden erna geholpen. Een aantal ouders wilde graag nog meer leren en heeft zich ingeschreven voor een vervolgtraining bij Buro Mare. De samenwerking met Marieke was prettig.
Ze heeft aan de hand van mijn vraag een avond voorbereid en mij nauwkeurig op de hoogte gehouden van het proces. Ze gaf alle ruimte om eventueel veranderingen aan te brengen in het programma. Dit was door haar inzet echter absoluut niet nodig.”

Cristel Wieman

“De kracht van de cursus van Marieke zit hem voor mij in het invoelen in je hoogbegaafde kind middels een scala aan oefeningen.
Door deze oefeningen word je je er veel bewuster van hoe verbale en non-verbale communicatie binnen komt bij je kind en hoe het zich hierdoor voelt en hoe hij/zij reageert.

Met praktische tips en handvatten kan je weer grip krijgen op en sturing geven aan je eigen kind op een fijne respectvolle manier in plaats van verzeild te raken in een machtsstrijd.”

Bob Nederpelt

“Afgelopen zondag hadden we de 1e van 3 trainingen: Help mijn kind is hoogbegaafd.
Ruud en ik, en naar wat ik zo hoorde om me heen ook de andere 14 ouders, hebben enorm veel opgestoken van deze dag. Ook al werk ik al 10 jaar met hoogbegaafde kinderen, ze opvoeden is toch weer een heel ander verhaal…

De theorie was duidelijk, leerzaam en hier en daar confronterend.
Er was een prettige afwisseling met oefenmomenten.
Ook al zag je dan soms andere ouders aan het werk, de situaties waren zo vergelijkbaar dat je overal wel wat uit kon halen.

Dat was ook echt een verademing: ouders die onderling snappen waar het over gaat. Onze eigen peergroup.
Marieke is een kundige trainer. Ze schept een duidelijk en zeer veilig klimaat, waardoor iedereen heel open durfde te zijn. Ondanks dat elke situatie, elk kind en elke ouder verschillend is en iets anders nodig heeft, werden er concrete handvatten gevonden om thuis weer uit te voeren.
Ik kijk uit naar dag 2!”

Martine Brussee uit Apeldoorn