Hoe je stoeispelletjes gebruikt als uitlaatklep voor angst, agressie en frustratie.

Doel: verwerken van opgekropte emoties en creëren van verbondenheid.

 

Achtergrond.

Kinderen hebben iedere dag weer, allerlei kleine en grote teleurstellingen, frustraties, angsten enz.  te verwerken. Opgekropte emoties verwerken ze door te huilen, te bewegen, te lachen en te spelen. Zo worden stresshormonen afgevoerd en komen ze weer in balans.

Aletha Solter spreekt van ‘het-gebroken-koekje-fenomeen’.
Een kind bouwt voortdurend spanning op, tot het emmertje vol is. Er hoeft dan nog maar een kleinigheid te gebeuren, ze krijgen bijvoorbeeld een gebroken koekje, en ze barsten uit in een onbedaarlijke huilbui. Als je dit principe nog niet kent verbaas je je misschien dat zo iets kleins zo vreselijk kan zijn.
Zo erg is het dus ook niet; het is slechts een manier om even alle spanning eruit te gooien. Steek je energie dus niet in het voorkomen of repareren van ‘gebroken koekjes’, maar zie het als een oplossing om spanning eruit te gooien. Koester je kind, en laat hem lekker uithuilen. Je zult zien dat hij daarna weer lekkerder in zijn vel zit.

Als we onvoldoende ontladen, kroppen we de emoties op, wat kan leiden tot agressief, geniepig, veeleisend, dwingend, claimend en ander onwenselijk gedrag. Onwenselijk gedrag is een teken dat er of een conflict moet worden opgelost of een uitlaatklep gevonden moet worden om spanning af te laten vloeien.
Hoogbegaafde, sensitieve kinderen die dingen intens beleven, nog geen aansluiting vinden of nog geen passend werk hebben, hebben nog meer spanning te verwerken dan anderen. Voor hen is het extra belangrijk dat ze manieren vinden om deze spanning af te laten vloeien.

Stoei-spelletjes zijn een fantastische manier om opgekropte emoties te verwerken en tegelijkertijd je band te verdiepen.

Werkwijze.

In de blog van ‘aha parenting’ staat prachtig verwoord hoe je gemakkelijk een stoeispelletje kunt inzetten om opgekropte emoties te ontladen. Beter kan ik het niet verwoorden dus volsta ik met een verwijzing:  http://www.ahaparenting.com/parenting-tools/connection/play-child-emotional-intelligence

Tips en valkuilen.

Let op: stoeien luistert nauw. Plaag of verneder een kind niet. Als een kind zich gekleineerd voelt, belachelijke gemaakt of klemgezet dan werkt het averechts. Het gaat erom dat je afstemt op je kind, bij hem kunt zijn in al zijn emoties, hem een uitlaatklep biedt en hem zijn eigen kracht laat voelen.
Vermijd kietelen. Ze lachen wel om kietelen of porren maar ze kunnen zich gemakkelijk overweldigd voelen.

Stoei-spelletjes lijken misschien kinderachtig en alleen geschikt voor jonge kinderen, maar wees niet verbaasd als ook je tiener hier van opknapt.

Zoek je nog meer inspiratie om op speelse manier de angel uit lastig gedrag te halen en spanning te helpen ontladen? Het boek ‘Spelend opvoeden’ van Lawrence Cohen is een aanrader.

Spanning opbouwen is normaal. Ieder mens heeft manieren nodig om zijn spanning weer af te laten vloeien. Maar als je kind nog niet tot zijn recht komt in zijn klas, nog geen zinvolle bezigheden heeft waar hij energie uit haalt of nog geen aansluiting vindt, dan blijft hij voortdurend erg veel spanning opbouwen. Spanning af laten vloeien is dan niet voldoende. Je zult ook een context moeten bouwen waarin hij beter op zijn plaats is met passend werk en fijne contacten. Anders wordt het dweilen met de kraan open.

Heb jij voorbeelden hoe je de angel uit een lastige situatie haalde door er een spel van te maken? Inspireer ons door ze met ons te delen in onderstaand opmerkingenveld.